Jakie są właściwości lecznicze maku?

Mak polny to jedna z tych roślin, która niejednokrotnie nazywana bywa chwastem. Co więcej, podczas spacerów mijamy ja bezwiednie, nie zdając sobie zupełnie sprawy z jej dobroczynnych i leczniczych właściwości. Zdarza się, że wspomniana ma obojętność z faktem myślenia tej rośliny z makiem lekarskim, która może uzależnić. 

Wszystko, co najlepsze w maku polnym kryje się w jego płatkach, będącymi jednocześnie surowcami lekarskimi. Znajdziemy tam takie związki biologiczne jak:

  • alkaloidy,
  • fitosterole,
  • kwasy organiczne,
  • antocyjany,
  • śluzy,
  • sole mineralne.

Płatki maku polnego wykazują właściwości przeciwzapalne i uspokajające. To właśnie dlatego tak często dodawane bywają do różnych mieszanek ziołowych. Właściwości przeciwzapalne przyczyniają się do tego, że ekstrakt tej rośliny wchodzi w skład płynów do higieny intymnej.

Warto zaznaczyć również, że napary z kwiatów maku polnego stosowane są w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej i gardła. Kobiety skarżące się na dolegliwości kobiece mogą z powodzeniem dodać napar do kąpieli.

Gwarantujemy, że maki pokochają również najmłodsi członkowie rodziny. Dlaczego? Otóż po zmieszaniu z gorąca wodą i spirytusem uzyskać można czerwony atrament. Tworzenie najwymyślniejszych wzorów na zniszczonych koszulkach to zabawa, która nigdy się nie nudzi!