Obornik granulowany, czyli doskonały naturalny nawóz

obornik granulowany

Obornik jest nawozem organicznym, który powstaje na bazie odchodów zwierząt gospodarskich, z dodatkiem ściółki. Wyparty przez sztuczne nawozy naturalne, znowu wraca do łask i staje się coraz popularniejszy w rolnictwie oraz w uprawach ogrodowych i na działkach.

Rodzaje obornika

Wyróżniamy trzy rodzaje obornika: świeży, suszony i granulowany. Drugi z nich pochodzi najczęściej z wielkotowarowych hodowli i może mieć zróżnicowany skład. Z kolei obornik granulowany ma formę suchego granulatu. Obornik możemy podzielić również ze względu na pochodzenie, wówczas wyróżniamy cztery jego rodzaje:
· obornik bydlęcy – zasobny w potas, polecany na piaszczyste podłoża,
· obornik koński – ogrzewa glebę, znajduje zastosowanie na glebach ciężkich i lekkich,
· obornik świński – najlepszy dla roślin wytwarzających dużą ilość zielonej masy,
· obornik kurzy – zawierający dużą ilość azotu, zaleca się jego rozcieńczanie.

Zalety obornika granulowanego

Obornik granulowany poza tym, że jest w pełni naturalnym i organicznym nawozem, ma wiele innych zalet. Przede wszystkim jest nawozem uniwersalnym, który można stosować w rolnictwie precyzyjnym i tradycyjnym do wszelkiego rodzaju roślin uprawnych i ozdobnych. Znajdujące się w nim substancje odżywcze powoli uwalniają się do środowiska glebowego, dzięki czemu ma on wydłużony okres działania. Ponadto przeciwdziała zanieczyszczeniom cywilizacyjnym, poprawia stosunki powietrzno-wodne gleby i chroni glebę przed erozją.
Obornik granulowany jest nie tylko niezwykle efektywnym nawozem, ale również jest praktyczny w stosowaniu. Dzięki suchej formie może on być przechowywany przez długi okres, nie tracąc swoich właściwości. Nie zajmuje przy tym dużo miejsca, bo ma czterokrotnie mniejszy ciężar i objętość niż tradycyjny surowy obornik. Obornik granulowany ma neutralny zapach i jest w pełni bezpieczny. To własnie dlatego jest chętnie wykorzystywany w nowoczesnym rolnictwie. Nawożone nim rośliny bez obaw mogą być spożywane przez dzieci i alergików.

Stosowanie – dawki i terminy

Obornik granulowany jest szczególnie polecany na gleby wyjałowione i zniszczone, ubogie w składniki pokarmowe oraz materię organiczną. Ze względu na jego umiejętność neutralizacji wpływu metali ciężkich, erozji i zanieczyszczeń, jest dobrym nawozem do miejskich ogrodów. Zaleca się go stosować od wiosny do jesieni, przez cały okres wegetacyjny. Należy używać go w dawce od 4 do 6 kilogramów na 100 m2. Można go rozsypywać równomiernie, rzędowo lub punktowo.

Powiązane artykuły

Bags with different legumes on table
Rolnictwo Rośliny

Rośliny strączkowe – pożywne i wartościowe

Rośliny strączkowe to grupa roślin, która obejmuje wiele gatunków, takich jak fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, bób czy łubin. Są to rośliny jednoroczne lub wieloletnie, które charakteryzują się wysoką zawartością białka, błonnika, witamin i minerałów. W tym artykule przedstawimy najważniejsze informacje na temat roślin strączkowych. Właściwości i wartości odżywcze Rośliny strączkowe są bardzo pożywne i wartościowe […]

Czytaj więcej
Produkty do ogrodu

Jak zbierać jabłka jesienią?

Jabłka to delikatne owoce, które należy zbierać delikatnie i umiejętnie. Nawet najmniejsze obicia mogą powodować, że stracą one wiele drogocennych właściwości. Obite jabłka nie wyglądają atrakcyjnie i znacznie częściej się psują. Właśnie dlatego powstał Grunner Aplider, który pozwala skutecznie i wydajnie wzbogacić sadownictwo o nieuszkodzone zbiory. Rodzinny weekend w sadzie – dzień na łonie natury! […]

Czytaj więcej
rośliny doniczkowe
Pielęgnacja roślin Produkty do ogrodu

Nawożenie roślin doniczkowych

Nawożenie roślin doniczkowych to jeden z tych tematów, który szczególnie początkującym ogrodnikom spędza sen z powiek. Ilość różnorodnych produktów jest naprawdę imponująca, a wybranie jednego konkretnego nawozu, który doskonale współgrać będzie z konkretnym gatunkiem rośliny, a dodatkowo nie wyrządzi jej krzywdy to nie lada wyzwanie. Mimo że w rzeczywistości podczas nawożenia roślin doniczkowych należy pamiętać […]

Czytaj więcej