Jak przycinać drzewka owocowe?

Nie ulega wątpliwości, że zabiegi pielęgnacyjne w ogrodzie są niezwykle ważnymi czynnościami, które w znacznym stopniu wpływają nie tylko na wygląd naszych roślin, ale również całego podwórka. Jest to również kluczowe działanie w przypadku drzewek owocowych, które tym sposobem zyskują kształt i niepowtarzalną formę. O tym kiedy najlepiej jest przycinać drzewka owocowe, pisaliśmy tutaj. Poniżej możesz przeczytać krótkie streszczenie kiedy przycinać drzewka owocowe.

Wielu ogrodników, szczególnie na początku swojej przygody z roślinnością i własnymi uprawami poszukuje odpowiedzi na pytanie, jak przycinać drzewka owocowe. Nie zapominajmy, że to właśnie takie działania decydują o wzroście drzewek, u których po silnym i ostrym cięciu niejednokrotnie dochodzi do zahamowania rozwoju korzeni, a w rezultacie również ograniczeń w pobieraniu substancji pokarmowych z ziemi. 

Owoce z własnego ogródka mają wyjątkowy smak. Aby drzewka owocowały obficie, należy się o nie zatroszczyć. Nawet jeśli w naszym przydomowym sadzie jest tylko kilka drzewek, powinno się o nie dbać, na przykład poprzez przycinanie gałęzi. Robi się to z kilku powodów, a najważniejszym jest uzyskanie większych owoców. Jak przycinać drzewka owocowe? To zależy od rodzaju drzewa oraz powodu cięcia. Ważny jest też czas wykonywania tych prac.

Kiedy przycinać drzewka owocowe?

Pytanie, kiedy należy przycinać drzewka owocowe, ma wiele odpowiedzi. Jest to zależne od tego, czy drzewo już jest w sadzie jakiś czas, czy jest to świeże nasadzenie. Jeśli chodzi o drzewa już rosnące w sadzie, w ciągu roku należy wyróżnić dwa okresy, w których dokonuje się ich cięcia. Są to zima, gdy drzewo jest w okresie spoczynku oraz lato, kiedy przypada okres wegetacji rośliny. Przycinanie w tych okresach jest bezpieczne i nie szkodzi przyszłym plonom.

Przycinanie zimowe

Zimą cięcia należy wykonywać już nawet od stycznia, poczynając od najbardziej mrozoodpornych odmian jabłoni. W przydomowym sadzie jednak takie praktyki powinno się rozpocząć w marcu, a nawet kwietniu. Wtedy na przykład przycina się późne odmiany śliwy, jabłonie czy grusze. Przycinanie drzewek takich jak brzoskwinia, morela czy nektaryna powinno odłożyć się nawet na maj, gdy jest już nieco cieplej. Jeżeli drzewa intensywnie rosną, można je ciąć również w okresie kwitnienia, co nieco przyhamuje dalsze wypuszczanie nowych pędów. Późniejsze zabiegi mogą mieć jednak negatywny wpływ na owocowanie, dlatego zaleca się zachowanie umiaru w przycinaniu i zakończenie prac najpóźniej do 3 tygodni po kwitnieniu drzewek.

Przycinanie letnie

Drugim okresem, w którym przycina się drzewka owocowe, jest okres po zbiorach owoców, czyli tak zwane cięcie letnie. Najlepiej wtedy zająć się takimi drzewkami jak czereśnia i wiśnia. Oczywiście można je przyciąć również zimą, ale jest to raczej niezalecane z uwagi na to, że gorzej to znoszą i są wtedy bardziej narażone na różne choroby atakujące korę oraz drewno. W okresie wegetacyjnym tnie się również wczesne odmiany śliwy i usuwa się tzw. wilki wyrosłe w jabłoniach oraz gruszach.

Sadzenie nowych drzewek

Inaczej sprawa ma się, jeśli chodzi o sadzenie kolejnych drzewek owocowych. Sadzonki do gruntu można wsadzać zarówno jesienią, jak i wiosną. Należy jednak pamiętać, że nawet gdy drzewo zostanie posadzone na jesień, pierwsze przycinanie wykonuje się dopiero w marcu lub kwietniu. To też pierwszy zabieg kształtujący koronę drzewa, który jednocześnie znacząco ułatwia jego przyjęcie się w nowym terenie. W drugim roku od posadzenia drzewa powinno się unikać przycinania, ponieważ opóźnia to owocowanie. W kolejnych latach pojawiają się już owoce i dokonuje się korekcji kształtu korony. Na intensywne cięcia i przerzedzania korony przychodzi czas dopiero wtedy, gdy drzewko osiągnie 7-10 lat. Wtedy też przycina się przewodnik, czyli główną gałąź, która odpowiedzialna jest za wzrost drzewa w górę. Dzięki temu drzewo nie rośnie zbyt wysokie, co pozwala na bezproblemowy zbiór owoców.

Jak obcinać drzewka owocowe – sposoby

W zależności od tego, jaki efekt się chce uzyskać, cięcie wykonuje się w odmienny sposób. Inaczej przycina się drzewko, by odmłodzić jego koronę, a inaczej by na przykład tylko ją prześwietlić. Cięcia wykonuje się przy pomocy sekatora, a w przypadku większych gałęzi czy nawet konarów należy użyć piły lub nożyc ogrodniczych. Poniżej przedstawiamy kilka sposobów na przycinanie drzewek.

Cięcie prześwietlające

Cięcie prześwietlające to najczęściej wykonywane przycinanie w sadach. Ma na celu ułatwienie przenikania promieni słonecznych do korony drzewa. Jak przycinać drzewka owocowe, by je prześwietlić? Przede wszystkim należy najpierw usunąć chore i suche gałęzie, a także te, których jest po prostu zbyt dużo. W przypadku regularnego prześwietlania drzewa, coroczne cięcia nie są duże. Usuwa się około 20% gałęzi i pędów. Większy problem jest z drzewkami, które są zaniedbane i nikt ich nie przycinał od kilku lat. W takim przypadku cięcie jest bardzo intensywne i czasami koniecznie jest usunięcie nawet całych konarów, aby roślina uzyskała pożądany kształt. Cięcia prześwietlające wykonuje się głównie na jabłoniach, śliwach i gruszach.

Cięcie odnawiające

Kolejnym sposobem na przycinanie drzewek jest cięcie odnawiające. Polega ono na tym, aby usunąć z drzewa wszystkie pędy starsze niż 3-letnie, jeśli chodzi o jabłoń, gruszę, wiśnie i czereśnie. W przypadku brzoskwiń i moreli powinny być to nawet pędy jednoroczne, maksymalnie dwuroczne, ponieważ z takich uzyskuje się najwięcej owoców. Usuwa się nie tylko wszystkie stare pędy, ale również nowe, tak aby odległość pomiędzy pozostawionymi wynosiła około 30 do 60 centymetrów. Takie przycinanie jest znacznie bardziej czasochłonne, niż metoda cięcia prześwietlającego, ale dzięki temu uzyskuje się regularne owocowanie i większe plony.

Cięcie odmładzające

Ten rodzaj cięcia ma na celu, jak sama nazwa sugeruje, odmłodzić drzewo. Tak naprawdę każde przycinanie ma wpływ odmładzający na roślinę, natomiast ta metoda robi to najskuteczniej, pobudzając ją do wydawania dużej ilości młodych pędów. Przy cięciu odmładzającym skraca się wierzchołki konarów i gałęzi — przy dużych okazach nawet o 1 do 3 metrów. W odróżnieniu od cięcia prześwietlającego nie wykonuje się go co roku, tylko w odstępie kilku lat. Stosowane jest głównie przy wiśniach i czereśniach. Takie przycinanie ma działanie długofalowe i choć plon w kolejnym roku jest niższy, to w następnych przewyższa te sprzed cięcia odmładzającego.

Jak przyciąć drzewka owocowe – dobre praktyki

Aby cięcie drzewek owocowych przebiegło tak, jak powinno i dawało pożądane efekty, warto stosować się do kilku zasad:

  • zabezpieczenie miejsc po odciętych gałęziach — warto wyposażyć się w maść do drzew. Zazwyczaj ma ona konsystencję farby i nakłada się ją za pomocą pędzla w miejsce, w którym zostało wykonane cięcie. Zabezpiecza to nowopowstałą ranę przed grzybami i przyspiesza jej zasklepianie.
  • dezynfekcja narzędzi — należy o tym pamiętać, gdy przycinamy chore drzewa. Jeśli narzędzia nie zostaną odkażone, możemy przenieść chorobę na zdrowy okaz.
  • usuwanie tzw. wilków — czyli gałązek, które rosną wprost w górę i zasłaniają innym gałęziom światło słoneczne.
  • odpowiednie cięcie konarów — przy ich usuwaniu należy uważać, by nie ucinać ich ani bardzo blisko pnia, ani za daleko. Najlepiej wykonać lekko skośne cięcie w miejscu, gdzie kończy się zgrubienie konara. Dzięki temu rana nie będzie zbyt duża, a sęk nie będzie za bardzo wystawał. Warto też dokonać cięcia piłą do samego końca i podtrzymywać przycinaną gałąź lub konar, by nie oderwały się wraz z paskiem kory.

Jak widać, przycinanie drzewek owocowych nie jest skomplikowanym zadaniem, a systematyczne wykonywanie tych prac powoduje, że owoce w sadzie są piękne i dorodne. Dzięki przycinaniu drzewko regularnie owocuje, a także zachowuje odpowiednią wielkość, nie stanowiąc zagrożenia w przypadku, gdy rośnie nieopodal przewodów elektrycznych, bądź gdy zerwie się porywisty wiatr.

Jak przycinać drzewa owocowe – metody

Jednym z powodów, dla których zaleca się przycinanie drzewek owocowych, jest zapobieganie łamaniu się korony drzew oraz wpłynięcie na szybkość owocowania. A więc jak przycinać drzewka owocowe? To prostsze niż mogłoby się wydawać. Co więcej, rodzaj i gatunek rośliny nie ma tu większego znaczenia. Czynność ta za każdym razem wykonywana jest w ten sam sposób. 

  1. Na początku dokładnie określ powód, dla którego decydujesz się na przycinanie drzewek owocowych. Chcesz nadać koronie pożądanego kształtu, a może liczysz na obfite plony? To niezwykle ważne!
  2. Usuń wszelkie stare, chore i zaatakowane przez szkodniki gałęzie. W tym celu niezbędny okaże się oczywiście sekator. 
  3.  Jeżeli zależy Ci wyłącznie na wyregulowaniu kształtu korony, poprzycinaj pędy, tak aby uzyskać pożądany efekt. Warto również całkowicie pozbyć się tych, które niejako zaburzają efekt lub w nieestetyczny sposób krzyżują się z innymi.  
  4. Jeżeli zależy Ci na zwiększeniu ilości plonów, wybierz tzw. cięcie prześwitujące. Polega ono na usunięciu najstarszych pędów i tych, które ograniczają. 

Gołym okiem widać, że właściwa technika  i określenie celu to podstawa w kwestii przycinania drzewek owocowych. W dalszym ciągu zastanawiasz się, jakie rośliny warto mieć w przydomowym ogrodu? Odpowiedź znajdziesz tutaj